Svalan Danderyd

Svalan Danderyd


Svalans Montessoriförskolan startades 1983 i Nora herrgård och flyttade 2011 in i nytt hus mitt i Danderyd.

Förskolan har fina ljusa lokaler som är byggda för vår verksamhet. I huset finns ett tillagningskök där vår kock lagar maten till alla på förskolan. Huset är omgivet av en fin gård och ligger nära till natur och skridskobana. Vi besöker också närliggande lekplatser i området.

Vi har två stycken avdelningar, Lilla Tornsvalan och lilla Ladusvalan, i åldrarna 1-3 år och två stycken avdelningar med åldrarna 3-6 år, Stora Tornsvalan och Stora Ladusvalan. En dag på lilla Ladu och lilla Tornet

Barnen på Lilla Tornsvalan och Lilla Ladusvalan startar upp sin dag utomhus på sin egen lilla gård. Utomhus får alla barn möjlighet att umgås utveckla sin grovmotorik genom att t.ex. hoppa, klättra, åka rutschkana och cykla. När alla barnen har samlats fortsätter dagen inomhus. Inne fortsätter vi att leka och barnen får träna sociala relationer så som att umgås med andra barn och vuxna. Vi hjälper barnen att sätta ord på känslor och förstå varandra. Till lunch får barnen själva duka sin plats och äta vår hemlagade mat. De barn som behöver vila efter lunch sover i sina vagnar utomhus och fortsätter dagen med att efter ett mellanmål vara ute så mycket som vädret tillåter.

En dag på stora Ladu och stora Tornet

Barnen på Stora Tornsvalan och Stora Ladusvalan startar upp sin dag utomhus men går in till kl 8.00 till en förberedd montessorimiljö. Barnen leker enskilt eller tillsammans i små grupper. Alla barn ges tid att arbeta i egen takt efter lust att lära och nya utmaningar uppmuntras. Leken innefattar både språk, kommunikation, social träning med både grov- och finmotorik. Det finns material och övningar som passar för barn med olika intressen och olika personligheter. Montessorimaterialet presenteras för barnen av en vuxen och därefter arbetar barnen så länge och så mycket de vill. Pedagogerna på förskolan följer barnet för att se vad som kan intressera och visar så att barnet sedan själv kan utforska. Vi äter lunch som är lagad i huset av vår kock och därefter går vi ut för att leka utomhus. Detta kan vara på gården eller små utflykter i närområdet.

rörliga alfabetet
flaggor
IMG_8936
IMG_8935